Правила та приклад написання супровідного листа

Правила складання супровідного листа
Попередня заява на посаду (вакансію), як правило, складається із двох документів: супровідного листа та резюме. Резюме містить загальні відомості про кандидата, а супровідний лист дозволяє правильно сфокусувати увагу роботодавця.

При складанні супровідного листа варто врахувати ряд факторів:
  • мета, 
  • аудиторія, 
  • зміст, 
  • формат.
Мета
Супровідний лист і резюме звичайно містить інформацію, на основі якої майбутній роботодавець буде вирішувати, запрошувати вас на інтерв'ю чи ні. Мета супровідного листа - звернути увагу роботодавця на ваше резюме.

Аудиторія
Супровідний лист надає можливість почути вас. Воно характеризує вас як особистість, показує вміння приділяти увагу деталям, навички комунікації, ентузіазм, інтелект та певний інтерес до компанії, до яку ви направляєте лист

Таким чином, супровідний лист повинен бути орієнтованим на кожну окрему компанію, вакансія якої вас цікавить. Ви повинні провести невелике дослідження для того, щоб довідатися потреби й мету компанії, щоб потім використати знання, отримані в ході цього дослідження, у вашому листі.

Зміст
Супровідний лист повинен бути адресований певній особі в компанії, саме тому, хто буде розглядати вашу заявку. Як правило, такого роду інформацію ви можете знайти самостійно або просто довідатися в компанії хто є адресатом.

У листі ви повинні вказати посаду, на яку претендуєте. Підкресліть свій інтерес та знання в тій сфері, у якій працює компанія в даний момент, а також вашу кваліфікацію в цій області. Необхідно, щоб майбутній роботодавець знав:
  • чому ви хочете працювати саме в цій компанії, 
  • відповідність вашого досвіду до вимог цієї компанії вашу кваліфікацію.
Відзначте в супровідному листі найбільш важливі й доречні досягнення, навики та досвід, перераховані в резюме. У супровідному листі ви повинні посилатися на резюме (наприклад: "більш детально розглянуто в резюме").

Формат
Супровідний лист повинен мати невимушено-формальний тон і складатися з параграфів.
Перший параграф повинен бути коротким, можливо два або три пропозиції: інформація про бажану посаду, про те, як ви довідалися про неї, особисті контакти, які ви маєте в компанії, ваша загальна кваліфікація.

Основа вашого листа повинна складатися з 1-3 довших параграфів, у яких ви деталізуєте вашу кваліфікацію для даної вакансії. Виберіть найбільш підходящу інформацію з вашого резюме, і опишіть її докладно, демонструючи, таким чином, як ваше професійне досьє характеризує вас. Будьте максимально лаконічні і звертайте увагу майбутнього роботодавця на деталі, описані в резюме.

Заключна частина вашого листа повинна містити побажання запрошення на інтерв'ю. Інформацію про те, як можна з вами зв'язатися, і вираження готовності прибути на інтерв'ю або надати подальшу інформацію. У висновку подякуєте вашому адресату за виявлену увагу й приділений час на розгляд вашої кандидатури.




Зразок супровідного листа молодого спеціаліста або студента

61001, Харків
вул. Дегтярівська, 33, кв.
20 лютого 2014 р.
Пану Іванову Петру Васильовичу
Менеджеру з персоналу
Компанії ААА, 61001, Харків
вул. Коломийська, 23

Шановний Петро Васильович!

Як досвідчений програміст, що закінчує магістратуру в Харківському національному економічному Університеті ім. Семена Кузнеця, хочу зробити запит інформації про можливі вакансії на літо в «ААА». Я зацікавлений в роботі, яка дала б мені можливість поєднати знання програміста і спеціаліста в сфері електротехніки. В резюме у додатку вказано, що в мене обширний досвід роботи і я завжди радий новим можливостям себе проявити.

Для мене важливий практичний досвід в поєднанні з отриманими академічними знаннями. Я пишаюся тим фактом, що самостійно оплачую свою освіту, працюючи по спеціальності. Отриманий професійний досвід позитивно відобразився на якості навчального процесу і допоміг легко засвоїти матеріал по спеціальності.

Розумію, що пріоритетом під час розгляду претендентає не потенційний досвід та отримана освіта, а професійні навики та досягнення, якими він володіє. подіваюся, що інформація, вказана в моєму резюме, дасть вам уявлення про мій потенціал і дозволить зробити правильне рішення.

Я був би радий можливості стати частиною вашої команди і внести свій вклад в реалізацію корпоративних цілей компанії. Буду готовий розпочати роботу з 14 травня 2014 року. Ви можете зв’язатися зі мною за вказаною адресою або по телефону (063) *******.

Дякую за Ваш час та увагу.
Микола Кайдашевський

Інші публікації

Далі
« Prev Post
Назад
Next Post »